Kapadokya / Güzel Atlar Ülkesi
En ideal ay
Nisan
🧳 Nisan ayına göre biletlerinizi hazırlamayı unutmayın
İdeal ziyaret süresi
3 gün
🚲 bisiklet kullanımına elverişli
🚶♀️yürüyüşe elverişli
🚲 bisiklet kullanımına elverişli
🚶♀️yürüyüşe elverişli
⭐ Ve işte Kapadokya!
Kapadokya kültürel mirası, yeraltı şehirleri, coğrafi özellikleri ile en özel yerlerden biridir. Kapadokya Farsça bir kelime olup günümüze kadar ulaşmıştır. Buraya 'Güzel Atlar Ülkesi' de denmektedir. Bu şehre Güzel Atlar Üklesi denmesinin sebebi, Persler tarafından kurulmuş ve sınırları genişletilmiş Kapadokya Krallığı döneminde bölgede son derece güzel ve vahşi atlar bulunmasından kaynaklı. Perse'de Kapadokya Krallığı topraklarına Katpatuka yani Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen isim verildiği düşünülmektedir.
Günümüzde Kapadokya'ya gelen ziyaretçilerin aktiviteleri arasında at binme çok yaygındır. Atların heybetli duruşu insanları cezbetmektedir. Bölgede ata binmek istemeyip at seyretmek isteyenler için de birçok at çiftlikleri mevcuttur. Kapadokya başka bir deyişle anlatılmak istenilirse 'Sessizliğin en tılsımlı şehri' de denilebilmektedir. Şehir kendine çekmekle kalmayıp sessizliğin huzurunu da gelenlere yansıtmaktadır. Mistik yapısı olan şehir sessizliği ile insanın kendi iç dünyasına yönelmesine olanak sağlamaktadır.
⌛ Tarih Çemberinde Kapadokya
Kapadokya bölgesi ilk insan yerleşimlerinin tarihi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Göçebe topluluklardan sonra Hititliler bilinen en eski yerleşik medeniyettir. Hititlerin zamanla çöküşü ile Asur ve Frigya etkileri ile bölgenin hakimleri olmuştur. Genç Hititler mö 6. yy'a kadar devam eden Genç Hititler olan Perslerin bölgeyi işgal etmeleri ile son bulmuştur. Kapadokya ismini bu devletin dilinden almıştır. Büyük İskender'in yolu mö 332 yılında bu bölgeden geçer ve bu bölgede büyük bir direnişle karşılaşır. Bu dönemin sonunda Kapadokya Krallığı kurulur. Kapadokya Krallığı bu vesile ile Roma İmparatorluğunun kontrolüne geçer. Milattan sonrasında ise Kapadokya Krallığı artık tam bir Roma eyaletine dönüşür. Roma döneminde doğan Hristiyanlık bu bölgede kök salmaya başlamaktadır. 8. yy'da bölge Arapların bu Hristiyan bölgeye doğru yaptıkları akınlar sonucu akınlardan etkilenip kaçan diğer Hristiyanlar Kapadokya'ya gelmektedirler. 11-12 yy.'da bölgede Roma İmparatorluğundan sonra Bizans zayıflamaya başlamıştır. Selçukluların gelmesi ile güç dengesi değişmiştir. Daha sonra Osmanlı Devleti'nin tüm Anadolu'ya sahip olması ile Osmanlı yönetimi altına girmiştir.
🔮 Mistik Kapadokya
Kapadokya 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir. 60 milyon yıl önce 3. Jeolojik dönemde Torosların yükselmesi ile kuzeydeki Anadolu Platosu sıkışıp yanardağları faaliyete geçirdi. Erciyes ile Hasandağı arasında kalan Göllüdağ bölgeye lavlar püskürttü. Platoda biriken küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturdu. Tüf tabakasının üzeri sert bazalttan oluşan ince bir lav tabakasıyla örtüldü. Bazalt çatlayıp parçalara ayrıldı. Yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başladı. Isınan ve soğuyan hava ile ile rüzgarlar da oluşuma katıldı. Böylece sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler oluştu. Bazalt örtüsü olmayan tüf tabakaları ise vadilere dönüştü. Bu yıllar süren oluşum sonucunda (erezyonla) insanlar doğanın mucizevi güzelliklerine kavuştu.
Gidince görülmeli
Asmalı Konak
Ürgüp Müzesi
Ürgüp Şehir Hamamı
Turasan Wine House
Kızılçukur
Kapadokya Mağaraları
Mazı Yer Altı Şehirleri
Keşlik Manastırı
Temenni Tepesi
Pancarlık Vadisi
Yakın gezi rotaları
Kapadokya Ebru Sanat Evi
Göreme
Uçhisar
Ortahisar
Avanos
Çavuşin
Zelve
Ürgüp
🌿Habitatın Bileşenleri
Kapadokya ve çevresinde yeşil, sulak alanlarda yaşayan değişik hayvan türlerinin yanısıra, çorak ve kurak alanlarda pek çok hayvan türü bulunmaktadır. Bölgede çoğunlukla Nevşehir boz yılanı, kaplumbağa, şahin, tilki, tavşan, kartal ve baykuş bulunmaktadır. Son yıllarda Toros Dağları tarafından gelen yaban domuzları da küçük koloniler oluşturmaya başlamışlardır.
Bölge böcek ve kelebek türleri olarak zengindir. Bölgede 100 civarında gündüz kelebek türü yaşamaktadır. Zygaena Cappadocia adlı kelebek türü Kapadokya'ya özgü olup ziyaretçilerin ilgi odaklarından biridir.
🔗Bu bölge hakkında daha derin bilgi için aşağıdaki sitelere göz atabilirsin
Kapadokya↗
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapadokya Seyahati, 2024↗
Kapadokya, bölgesini keşfedin
Cappadociapage↗
Kapadokya bölgesinde neler yapılır gezilecek yerler, turlar, aktivite konaklama bilgileri yer aldığı cappadociapage blog sitesidir. Kapadokya Page Rehber.
Gezimanya↗
Kapadokya hakkında bilinmesi gerekenler